ταμα

Τα κείμενα που δημοσιεύω σε αυτή την σελίδα είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Αναφέρω πάντα κάποια βιβλιογραφία για τα σημαντικότερα θέματα. Η αναδημοσίευση των κειμένων είναι επιτρεπτή εφόσον γίνει αναφορά στην πηγή.


ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣ



Καλή ανάγνωση.


επικοινωνια: asamonas@hotmail.com

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ




  Ασχημη δεν είναι η εκκλησία του χωριού μας. Αλλά και τα καλώδια που την περιβάλουν δεν αφήνουν περιθώρια ομορφιάς. Κολώνες ιωνικές ή δωρικές δεν θα δείς. Είναι και αυτή ρυθμού απλού, όπως έφτιαχναν παλιά οι Έλληνες τις βασιλικές αποθήκες τους. Μεγάλες να χωράνε τα ζώα και το σιτάρι. 



 Τουλάχιστον έλεγα είναι εκεί τα όμορφα περιστέρια. Η εκκλησία που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι μου στο χωριό, είναι ο τόπος αναψυχής των περιστεριών. Ποτέ δεν λείπουν τα περιστέρια από την εκκλησία. Στα παράθυρα μάλιστα, πάνω από την δυτική είσοδο, έφτιαχναν την φωλιά τους δύο ζευγάρια. Τα περιστέρια είναι μονογαμικά. Από την στιγμή που θα ταιριάξουν μένουν μαζί σε όλη τους την ζωή. Τα παρακολουθούσα που έχτιζαν την φωλιά τους, κλωσούσαν, μεγάλωναν τα μικρά τους και μετά τα τσιμπούσαν για να αναγκασθούν να πετάξουν. Τα μικρά περιστέρια δεν το κουνούσαν από την φωλιά. Οι γονείς, και οι δύο μαζί, τα τσιμπούν συνεχώς και τα σπρώχνουν στο κενό, κάνοντας έτσι αναγκαστικά τα πρώτα τους φτερουγίσματα. Αλλά η παρατήρηση των περιστεριών αυτών τελείωσε πρόσφατα.  Είπα λοιπόν να διαμαρτυρηθώ και από εδώ για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και να ζητήσω να επιτραπεί στα περιστέρια να κατοικίσουν ξανά στο παλιό τους σπίτι. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μου είπαν τα περιστέρια, θα βρουν εκείνα τρόπο να διαμαρτυρηθούν. Αλλά διαβάστε πως έχει το πράγμα.



 Θεωρώ λοιπόν πολύ θετικό το γεγονός ότι σε μια εκκλησία υπάρχουν περιστέρια. Γιατί σε άλλα μέρη θα δείτε να συχνάζουν κοράκια και όχι περιστέρια, όπως συμβαίνει συνήθως στα νεκροταφεία. Ποτέ δεν είδα ένα κοράκι να κάθεται στην εκκλησία που είναι απέναντι από το σπίτι μου. Τα περιστέρια συμβολίζουν την ειρήνη και είναι τα ιερά πουλιά της θεάς Αφροδίτης. Στους ναούς της Αφροδίτης υπήρχαν πάντα περιστέρια. Στα απόκρυφα ευαγγέλια υπάρχει η άποψη ότι το Αγιο Πνεύμα είναι το θηλυκό στοιχείο της Τριάδας. Ισως και το γεγονός ότι το Άγιο Πνεύμα φανερώνεται με την μορφή περιστεράς να σημαίνει την ειρηνική μορφή του χριστιανικού πνεύματος.



  Πριν από ένα χρόνο αποφάσισαν εδώ στο χωριο να βάψουν την εκκλησία. Όταν ήρθα στο χωριό από το Ηράκλειο, αντίκρισα μια εκκλησία αχινό. Όπου υπήρχε ένα σημείο που μπορούσε να καθίσει περιστέρι είχαν τοποθετήσει καρφιά.




 Με τον καιρό βέβαια τα περιστέρια κατάφεραν να στραβώσουν τα τσίγκινα καρφιά και να καταλάβουν ξανά την εκκλησία. Αυτό όμως δεν άρεσε στους υπεύθυνους. Εκείνο που τους ενοχλούσε βέβαια ιδιαίτερα ήταν πως στα παράθυρα της εκκλησίας πάνω από την δυτική είσοδο, τα περιστέρια είχαν φτιάξει φωλιές. 



Αποφάσισαν λοιπόν να βάλουν πλέγμα και να μην επιτρέψουν την παραμονή των περιστεριών στην εκκλησία. Τώρα τα περιστέρια μπορούν να σταθμεύουν στην οροφή της εκκλησίας αλλά δεν μπορούν να έχουν μόνιμη κατοικία εκεί. Λυπήθηκα πολύ για το γεγονός αυτό και διαμαρτυρήθηκα. Μου απάντησαν ότι οι κουτσουλιές κόστιζε να καθαριστούν !!!



 Βέβαια οι δικές τους οι βρωμιές επιτρέπονται. Η πλατεία της εκκλησίας έχει μετατραπεί χωρίς λόγο από αυτούς τους υπεύθυνους σε ερείπιο. Η κρήνη είναι σπασμένη από τους ίδιους με σκοπό λέει να μεταφερθεί. Η μεταφορά ωστόσο αναβάλλεται συνεχώς γιατί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα που να την τοποθετήσουν. Ύστερα είναι και ο κάδος των σκουπιδιών  εκεί και που να μπει η κρήνη λοιπόν;  Είναι και η μόνιμη τρύπα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πάλι καλά δηλαδή γιατί συνήθως το χριστουγεννιάτικο δέντρο έμενε εκεί μέχρι το Πάσχα !!!



 Τώρα μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι. Τα περιστέρια έρχονται και βλέπουν την παλιά τους κατοικία περιφραγμένη. Είναι και αυτό ένα από τα νέα μέτρα. Κρίση βλέπεις. Κατά τα άλλα η δόξα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας καλά κρατεί. Με σημαιοστολισμό ΑΕΚτζίδικο στην γιορτή, τα μεγαλεία της μεγάλης Θεοντόρας εδώ εν Γαρίπα, πλην περιστεριών βέβαια. Το Αγιο Πνεύμα να μας λείπει, γιατι αν κατέλθει, σε κανένα Καρατζαφερη θα πάει πάλι να καθήσει, το αφιλότιμο, τόσο ποπκορν που το έχουμε ταίσει. 


ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Φ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (και τα περιστερια)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντί να τους κολακεύει το γεγονός ότι διαλέγουν την εκκλησία τα περιστέρια για να φωλιάσουν,τα διώχνουν.Τι να πει κανείς; Πάντως είναι καλύτερα τα πράγματα από εδώ στο Ηράκλειο που όπου και να πας κοράκια βλέπεις.Κοράκια στις ταράτσες,κοράκια στις καπνοδόχους,κοράκια στις κεραίες της τηλεόρασης.

Asamonas είπε...

Καποτε που ημουν στην Γερμανια, έλεγα το εξης, "εδω μονο κορακια και τσουκνιδες φυτρωνουν", γιατι οταν πηγαινα στο δασος αυτα τα δυο εβλεπα, στον ουρανο κοράκια και στη γη τσουκνιδες, μα μιλαμε πολλες τσουκνιδες. Εκει ομως που η ευλογία του ουρανου και της γης περισευει, η άνθρωποι γινονται καταραμενοι, κι εκει που η φυση δειχνει την τσιγγουνια της, ο ανθρωπος αναζητα την ευλογια. Μην ξεχναμε η βασιλεια ειναι εντος.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Ταίζω στο μπαλκόνι μου εδώ και 4 χρόνια 2 περιστέρια ζευγάρι. Δυστυχώς σήμερα βρήκα το 1 νεκρό... το άλλο έρχεται από εκείνη την ώρα κ το ψάχνει... το λυπάμαι τόσο πολύ. Ξέρω ότι είναι μονογαμικά και ζευγαρώνουν για όλη τους τη ζωή. Τι θα γίνει τώρα..;

Asamonas είπε...

Τωρα παρατηρεις και βλεπεις τι θα γινει. Αν θελεις μας λες και τα συμπερασματα της παρατηρησεως σου.