ταμα

Τα κείμενα που δημοσιεύω σε αυτή την σελίδα είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Αναφέρω πάντα κάποια βιβλιογραφία για τα σημαντικότερα θέματα. Η αναδημοσίευση των κειμένων είναι επιτρεπτή εφόσον γίνει αναφορά στην πηγή.


ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣ



Καλή ανάγνωση.


επικοινωνια: asamonas@hotmail.com

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ



 Ένας μεγάλος πόλεμος ξεκινάει από ένα πυροβολισμό. Μιας μεγάλης καταστροφής προηγείται  ένας ασήμαντος διαπληκτισμός.  Όλα γίνονται σύμφωνα με σχέδια που εκτελούνται πάντα λίγο διαφορετικά από τον αρχικό σχεδιασμό τους. Η κατάληξη είναι πάντα η χειρότερη δυνατή. Γιατί όποιος σχεδιάζει την καταστροφή, καταφέρνει πάντα περισσότερα από όσα αρχικά υπολόγιζε. Συμβαίνει το αντίθετο για εκείνους που σχεδιάζουν το χτίσιμο και την δημιουργία.

  Στην ναζιστική Γερμανία του 1938, αποφασίστηκε η απέλαση χιλιάδων Πολωνών Εβραίων. Οι κακουχίες και ο εξευτελισμός οδήγησαν ένα νεαρό Εβραίο να πυροβολήσει τον γραμματέα της Γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι.  Ο Ερνστ Φομ Ρατ, βαριά τραυματισμένος απεβίωσε μετά από δύο μέρες στο νοσοκομείο, στις 9 Νοεμβρίου.
  Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για μια μαζική επίθεση εναντίον των Εβραίων της Γερμανίας. Όλες οι συναγωγές καταστράφηκαν και χιλιάδες μαγαζιά Εβραίων κάηκαν. Ομάδες οργανωμένες από την κυβέρνηση και το ναζιστικό κόμμα σκότωσαν και ξυλοκόπησαν τους αιφνιδιασμένους Εβραίους της Γερμανίας, μπαίνοντας μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Τα θύματα εκείνη την νύχτα πλησίασαν τους εκατό ανθρώπους.








 Η νύχτα αυτή, 9η Νοεμβρίου 1938 έχει μείνει γνωστή ως η νύχτα των κρυστάλλων. Πήρε το όνομα αυτό από τα σπασμένα γυαλιά που γέμισαν τους δρόμους καθώς καταστράφηκαν χιλιάδες μαγαζιά. Ήταν η αρχή της καταδίωξης των Εβραίων από το ναζιστικό κόμμα. Ακολούθησαν απελάσεις, φυλακίσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέχρι να φτάσουμε στην ολοκληρωτική επίθεση με την απόπειρα εξαφάνισης των Εβραίων από την Ευρώπη.

 Ποιος άγγελος του κακού τριγύριζε εκείνη την νύχτα τους δρόμους των πόλεων της Γερμανίας; Ποιο μίσος επέτρεψε στον άνθρωπο να φορέσει την μάσκα του τέρατος; Γιατί ο Κύριος επέτρεψε αυτή την καταστροφή; Ποια είναι τα συμπεράσματα που μας προσφέρει αυτή η εμπειρία; Μπροστά στα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η αγριότητα εναντίον του συνανθρώπου μου, αδυνατώ να βγάλω συμπεράσματα. Είναι κάτι που θα ήθελα να το δω πιο σφαιρικά.  Βάζοντας και άλλα γεγονότα μέσα στην συζήτηση. Τώρα παραμένω με την απογοήτευση για αυτά που ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει, και με την λύπη γι αυτά που ο άνθρωπος υφίσταται καταδιωκόμενος από τον πλησίον του.

 Αυτή την ημερομηνία, το 1886 έγινε το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάζει την δυτική πτέρυγα της μονής, καταπλακώνοντας Χριστιανούς και Τούρκους.
 Την ίδια ημερομηνία, το 1989, έπεσε το τείχος του Βερολίνου και η Γερμανία ενώθηκε ξανά.

Η νύχτα των κρυστάλλων, στις 9 Νοεμβρίου, του Αγίου Νεκταρίου.

Βασιλάκης Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: